tyyppi

Maailman TOP10 urheilijat

  • Liliya Shobukhova tulee maaliin Lontoon maratonin voittajana 2010
    Liliya Shobukhova tulee maaliin Lontoon maratonin voittajana 2010

Mietiskelin maailman parhaan urheilijan nimeämistä. Tehtävä tuntui mahdottomalta koska eri lajeja on mahdotonta vertailla keskenään. Päädyin sitten siihen että listaan maailman kymmenen parasta tosin ilman parhausjärjestystä. Näiden urheilijoiden kohdalla on eroja esim huippu-uran pituudessa, osa on ollut huipulla vasta varsin vähän aikaa, osa lähes koko 2000-luvun. En osaa sanoa miten listalle pitäisi nostaa nimiä mutta yritin jotakin. Listanimiin vaikutta tottakai myöskin omat mieltymykseni, tietoni sekä tietojeni puutteet, en tunne urheilulajeja riittävän laajasti. Esittelen kuitenkin valitsemani nimet varustettuina lyhyillä perusteluilla.

 

Yleisurheilijoita listallani on kolme

Usain Bolt, Jamaika.

3 olympiakultaa, 5 MM-kultaa, 100m ja 200m ME. Yksi maailman tunnetuimmista ja valovoimaisimmista urheilijoista eikä varmastikaan suotta.

 

David Rudisha, Kenia.

1 MM-kulta (Daegu 2011) ja 800m ME. Aika tuore kaveri huipulla mutta maailman kymmenestä nopeimmasta 800 metrin ajasta neljä on Rudishan juoksemia.

 

Liliya Shobukhova, Venäjä.

Toistaiseksi ei arvokisamaraton-edustuksia mutta osanottoja suuriin kaupunkimaratoneihin: voitto Lontoosta 2009 ja 2010, Chicagosta 2010 ja 2011, Lontoossa toinen 2011. Koska Shobukhova on aika tuntematon, kerron hänestä ja tästä valinnasta vähän enemmän. Ensiksikin se että mielestäni maraton-juoksu on kaikkein kovin urheilulaji maailmassa, ei kaikkein rankin mutta rankka ja huipulle pääseminen on vaativaa koska laji on erittäin harrastettu. Miesten maratonilla ei viime vuosilta nouse esiin yhtä yksittäistä henkilöä joka olisi dominoinut lajia kuten Shobukhova naisten maratonia. Minusta on suuri vääryys jos Shobukhova ei voita Lontoon olympiamaratonia ensi kesänä joskaan voittoa hän ei saa helpolla, kilpailu on siksi kovaa. Vielä kaudelle 2009 Shobukhova oli ratajuoksija juosten lähinnä 5000 metrin kisoja mutta siirtyi sitten maratonille. Noissa maraton-juoksuissa joita hän on voittanut hän on ollut viimeisellä parilla kilometrillä yksi juoksun nopeimmista vaikka mukaan laskettaisiin myös miehet. Shobukhova on myös listani ainoa nainen. Mietin hänen paikalleen vaihtoehtoisesti venäläistä seiväshyppääjää Jelena Isinbajevaa mutta jätin Isinbajevan pois sekä siksi että hänen pari viimeistä kauttaan ovat olleet aika vaisuja sekä siksi että hänen lajinsa on paljon vähemmän harrastettu ja niinollen myös helpompi kuin Shobukhovan.

 

Tennis, yksi urheilija

Novak Djokovic, Serbia.

Tenniksen neljästä grand slam turnauksesta voitti kolme vuonna 2011 (Australia, Wimbledon, US Open) ja tänä vuonna toistaiseksi ainoan pelatun (Australia). Tällä hetkellä miesten rankingissa numero 1. Toivottavasti saitte seurata Australian avointen miesten finaalin Djokovic – Rafael Nadal vajaa kuukausi sitten.

 

Uinti, yksi urheilija

Michael Phelps, USA. Ja tuossa uransa huippukohtia

-MM2003 4 kultaa, 2 hopeaa

-OK2004 6 kultaa, 2 pronssia

-MM2005 5 kultaa, 2 hopeaa

-MM2007 7 kultaa

-OK2008 8 kultaa

-MM2009 5 kultaa, 1 hopea

-MM2011 4 kultaa, 2 hopeaa, 1 pronssi

-OK2012 aikoo osallistua olympialaisiin viimeistä kertaa, ei enää 8 lajia, aikoo ottaa jotakin itselleen uusia matkoja ohjelmistoon

 

Jalkapallo, yksi urheilija

Lionel Messi, Argentina ja FC Barcelona. Tottakai kuningaslajikin on oltava listattuna. Lajin ykkösnimi on viime vuosina ollut Messi.

-FIFA World Player of the Year voitto 2009, 2010, 2011, toinen 2007, 2008

-World Soccer World Player of the Year 2009, 2011

 

Golf, yksi urheilija

Tiger Woods, USA.

Ei tarvinne esittelyjä, häntä pidetään yleisesti 2000-luvun parhaana urheilijana kaikki lajit huomioiden, Woodsille toki miinusta siitä että viime aikoina menestystä ei ole tullut, johtuen ehkäpä ainakin osin siviilielämänsä skandaaleista.

 

Koripallo, yksi urheilija

LeBron James, USA ja Miami Heat.

James on palkittu NBA:n MVP-palkinnolla 2009 ja 2010. NBA:n mestaruutta James ei ole onnistunut voittamaan, siirryttyään Miami Heatiin kaudeksi 2010-2011 hänen joukkueensa selvisi finaalipeleihin mutta hävisi Dallas Mavericksille otteluin 4-2. Pohjois-Amerikan suuret ammattisarjat (NBA, MLB, NHL ja NFL) ovat todella kovatasoisia ja arvostettuja joten päätin ottaa näistä sarjoista muutaman pelaajan.

 

Baseball, yksi urheilija

Albert Pujols, Dominikaanit ja Los Angeles Angels.

Pujols vaihtoi juuri seuraa, aiemmassa seurassaan St. Louis Cardinalsissa hän voitti MLB:n mestaruuden "World Series" kaksi kertaa, vuosina 2006 ja 2010. Pujolsin ulkopelipaikka on ykköspesävahtina, sisäpelissä häntä pidetään erittäin vaarallisena voimalyöjänä ja koko 2000-luvun kiistatta parhaana lajin taitajana.

 

Snooker, yksi urheilija

Mark Selby, Englanti.

Tämän hienon ja erittäin vaativan lajin maailmanlistan varsin ylivoimainen ykkönen juuri nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Seppo Hildén

Tästä listaltasi en itse ottaisi kun kaksi, Boltin ja Phelpsin.

Esimerkiksi Messi ei pääsisi minun listalleni siksi, ettei ole suurkisojen mies. Paineensietokyky heikko kun pelataan MM-kisoissa ja miehen taso laskee huomattavasti.

Timo Härtsi

Minä jättäisin Messin, koska näytöt Barcan paidassa puhuu puolestaan. Sensijaan ottaisin pois LeBron Jamesin, mies floppasi täydellisesti pudotuspeleissä ja finaaleissa viime kaudella.

Ilkka Järvelä

Niin ihan mielenkiintoista pitääkö listalla olla jalkapalloilijaa, kenties useampia kuin yksi, kuka/keitä? Taikka NBA-pelaajaa, 2011 NBA finaalien mvp, saksalainen Dirk Nowitzki, Kobe Bryant, Derrick Rose lienee vielä liian nuori?

Olisi mielenkiintoista nähdä muiden listauksia joskin listan laatiminen on vaativa urakka.

Timo Härtsi

Miesten jalkapallossa menestyminen ja legendaksi tuleminen vaatii poikeuksellista lahjakkuutta, sillä kilpailu on niin armotonta. Joten jalkapalloilijoita voisi olla useampi listalla, minun mielestä.

Veikkaan, että LeBron James näyttää tällä kaudella mistä pesee ja linkoaa myös pudotuspeleissä ja finaaleissa jos ja kun sinne asti pääsevät. LeBron on ollut hyvässä vedossa tällä kaudella 27,9 pisteen keskiarvolla.

Ilkka Järvelä

Totta, jalkapallo on erittäin suosittu laji. Jos mitään urheilulajia voi verrata siihen niin yleisurheilua ja siinäkin vain juoksuja ja kenties pituushyppyä.

Mikä urheilusarja taas on kaikkein suosituin, riippuu vähän mittarista mutta laittaisin tähän ehdolle jenkkien baseball-ammattisarjan MLB:n. Maailmanlaajuisella suosiolla mitaten baseball taas ei ole erityisen suosittu, häviää jalkapallolle selvästi ja lienee verrattavissa jääkiekkoon. Myös kriketti taitaa olla aika suosittu mutten tunne lajia tai sen huippunimiä.

Listallani oli kolme joukkueurheilun edustajaa, talvilajeista ei yhtään mikäli talvilajeiksi lasketaan lajit johon tarvitaan lunta tai jäätä.

Käyttäjän jkas kuva
Joonas Salminen

Hyvä listahan tämä on, vaikka itselleni baseball ja snooker ovatkin ehkä vähän vieraampia lajeja.

Ehkä kaksi jalkapalloilijaa voisi olla, joista toinen Messi ja sitten joku keskikenttäpelaaja kuten Zidane. Mahdollisesti myös esim. Muhammad Ali nyrkkeilyn puolelta, hänhän sai mm. 1900-l. vuosisadan urheilija palkinnon.

En osaa kyllä sanoa löytyisikö jääkiekon puolelta ketään, joka tälle listalle voisi mahtua? Varmaan Sidney Crosby tai joku ruotsalainen huippupelaaja, esim. Niklas Lindström, joka on voittanut lähes kaiken mahdollisen jääkiekon puolella.

Ehkä seiväshyppääjä Sergey Bubka mahtuisi minun listalleni tai Jelena Isinbajeva. Olen eri mieltä siitä, että pitkät juoksumatkat olisivat vaikeampia kuin seiväshyppy, vaikkakin osallistujamäärät ovat varmasti suurempia, mikä vaikeuttaa voittamista.

Ottaisin koripallon puolelta ehkä Michael Jordanin, koska hän vain oli suvereeni jo silloin kohtuullisen kovassa NBA:ssa.

Painista ehkä Alexander Karelin, joka oli aikanaan voittamaton, kunnes lihava 220kg jenkki sai yhden pisteen matosta ja voitti Karelinin minun mielestäni häpeällisellä tavalla koko lajille. Mutta se on urheilua se.

Minun ehdokkaani eivät kylläkään ole nykyurheilijoita kovinkaan moni, mutta näen silti, että heissä on potentiaalia top10 pitkäjänteisyydenkin vuoksi ja kun ura on ohi tai loppupuolella on ehkä helpompi verrata saavutuksia ja urheilijan kykyä pysyä huipputasolla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Urheilulehti teki pari vuotta sitten tälläisen listauksen. Siinä on käydyssä keskustelussa myös mielenkiintoisia nimiä nostettu esille.
http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/tassa-ovat-vu...

Eri lajeja on vaikea asettaa rinnakkaan ja toisaalta esim. moottoriurheilua verrata ihmisen omaa fyysistä suoritusta vasten.

Englantilainen The Independent lehti teki tälläisen listan vuonna 1999
http://www.independent.co.uk/sport/the-independent...

Olisin kyllä sinun listalle nostamassa ainakin Muhamed Alin eli Cassius Clayn .

Ja tällä listalla on Paavo Nurmikin
http://www.the-top-tens.com/lists/greatest-athlete...

Pohdintaa löytyy monista ulkomaisista lehdissä
http://www.telegraph.co.uk/sponsored/a-little-diff...

Käyttäjän jkas kuva
Joonas Salminen

Useat noista urheilijoista, jotka tuolla mainitaan ovat hyviä, mutta hankala asettaa heitä juuri aikakauden suhteen samaan kategoriaan nykyurheilijoiden kanssa. Näköjään on urheilulehti ollut osittain samaa mieltä minun ajatuksieni kanssa. Pyöräilyn tosiaan unohdin kokonaan. Sieltä voisi ehkä nostaa jonkun pyöräilijän, ehkä Lance Amstrongin, emme voi tietysti ottaa tässä esille doping-aineiden käyttöä, koska sitä voi todellisuudessa olla joka lajissa.

Ilkka Järvelä

Seppo-Juha, minulla on aikarajaus 2000-luvulle joten Ali tai Nurmi ei voi siellä olla.

Sports Illustrated teki vuonna 2009 listan jossa rankkasi 2000-luvun 20 parasta nais- ja miesurheilijaa:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_2009_all-deca...

Miesten listalla omia sijoittamiani on
1. Tiger Woods
3. Michael Phelps
5. Usain Bolt
9. Albert Pujols
16. LeBron James